Ödeme Altyapısının Kurulumu
E-ticaret sitelerinin kurulumunda ödeme altyapısı, operasyonların en kritik noktalarından biridir. E-ticarette nihai hedef ürün satmak ve ödeme almaktır. Bu sebeple e-ticaret sitelerinde ödeme altyapısı, e-ticaret girişimlerinin hedeflerine hizmet eden bir sistemdir. E-ticaret sitelerinde yaygın olarak geleneksel bankacılık sistemleri kullanılmaktadır. Bunun sebebi, bankaların ödeme sistemleri ile ilgili tecrübeleridir. Ancak sanal bankacılık ve yeni nesil ödeme yöntemleri de giderek yaygınlaşmaktadır. En popüler ödeme yöntemi, kredi kartı ile ödemedir.
E-Ticaret Ödeme Altyapısı
E-ticaret sitelerinin ödeme altyapısı, bütün ödeme sistemleri ile uyumlu olmalıdır. E-ticaret sistemleri için tasarlanmış çok farklı ödeme yöntemi bulunmaktadır. Yeni nesil ödeme hesabı türleri, satıcılar için alternatif ödeme alma imkanı tanır. Bir web sitesinde birkaç işlemle etkinleştirilebilen bu ödeme yöntemleri, dünyanın herhangi bir yerinden doğrudan ödeme almayı sağlar. Tüm bankaların sanal POS altyapısının yanında finans teknoloji şirketlerinin sunduğu dijital ödeme altyapıları da yaygınlaşmaktadır. Kredi kartı, banka kartı, havale, EFT, kapıda ödeme en sık kullanılan ödeme yöntemleri arasında yer almaktadır.
E-ticaret ödeme altyapısında kullanılan ya da kullanılabilen ödeme yöntemleri şunlardır;
Kartlar: Kredi kartları ve banka kartları, e-ticaretin olmazsa olmazlarındandır. Kredi kartıyla ödeme, en yaygın e-ticaret ödeme yöntemidir. Kredi kartı yerine banka kartı ile de ödeme yapılabilir.
Havale / EFT: Banka hesabından doğrudan para havale etmek ve EFT ile para göndermek mümkündür. Yaygın bir ödeme yöntemi olmasa da, e-ticaret sitelerinin ödeme altyapısında kurgulanması gereken ödeme yöntemleri arasındadır.
Sanal POS entegrasyonu: E-ticaret sitelerinin altyapısı tüm bankaların sanal pos entegrasyonuna sahip olmalıdır. Sanal POS’lar, her bankanın kredi kartı veya banka kartı ile alışveriş yapmayı sağlar. Sanal POS entegre etmek için her banka ile tek tek sözleşme imzalamak gerekir.
Online ödeme sistemleri: Finans teknoloji firmalarının sağladığı online ödeme sistemleri, alternatif ödeme seçenekleri arasındadır. Ekosistemde hızla yaygınlaşan bu ödeme platformları, e-ticaret organizasyonlarına kolaylıkla entegre edilebilir. E-ticaret firmaları, geleneksel banka sistemlerine alternatif olarak finans sistemlerine online ödeme sistemlerini entegre edebilmektedir. Online ödeme yöntemleri, üçüncü taraf pazarlardan ya da müşterilerden gelen ödemeleri beklemeden işletme hesabına aktarabilir. Bu özellik, geleneksel banka hesaplarındaki blokajların dezavantajlarını ortadan kaldırır. Online ödeme sistemleri, ulusal ve uluslararası ödeme standartları ile sertifikalandırılmıştır. Bazıları altyapılarında yapay zeka kullanmaktadır.
Mobil ödeme: Mobil ödeme yöntemleri, akıllı cep telefonları ile e-ticaret ödemesi yapmayı sağlayan alternatif bir ödeme sistemidir. Müşteriler, mekandan ve zamandan bağımsız olarak akıllı cep telefonları ile ödeme yapabilir. Bu entegrasyonda tahsilatlar, GSM operatörlerin telefon hatlarının tarifelerine yansıtılır.
Karekod: Karekod ile akıllı cep telefonlarından ya da tabletlerden alışveriş işlemleri de yaygınlaşmaktadır. Mobil cihazlar kullanılarak karekod yöntemi ile gerçekleşen ödeme işlemleri altyapısı için entegrasyon gerekmektedir.
Kripto para / dijital cüzdan: Dijital para birimleri olan kripto para ile ödeme yöntemleri, özellikle online pazaryerlerinde yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu sistem, Bitcoin başta olmak üzere popüler kripto para birimleri ile ödeme yapmaya imkan verir. Kripto para ile ödeme yapabilmek için dijital cüzdan sahibi olmak gerekir. Blockchain teknolojisi ile geliştirilen kripto para birimleri ile ödeme yöntemleri yaygın olmasa da geleceğin ödeme yöntemleri arasında gösterilmektedir.
Ödeme Altyapısı Kurulumu Öncesi Dikkat Edilecek Hususlar
• E-ticaret sitesi kurulumunun ardından ilk olarak ödeme altyapısı kurulumu veya entegrasyonları gerçekleştirilmelidir.
• Online ödeme sistemleri; sanal banka hesapları, ödeme kartları veya diğer banka kartlarının kullanımını kolaylaştırır.
• Geleneksel bankaların birçoğu para transferlerinde limitler belirler. Bu sebeple bazı durumlarda ödeme almak zorlaşabilir.
• Sanal bankalar, farklı para birimlerini destekler ve her müşterinin yerel para biriminde ödeme yapmasına olanak tanır.
• Online ödeme sağlayıcısı finans teknoloji şirketleri, hizmetlerinin güvenliği için PCI DSS sertifikası gibi yüksek güvenlik standardıyla sertifikalanmıştır.
• Kripto para birimleri ile ödeme yöntemleri, en yeni dijital ödeme yöntemidir.
• E-ticaret sitesinin ödeme altyapısında alternatif ödeme seçenekleri sunulması, müşteri potansiyelini ve kârlılığı artırabilir.
• Finans teknoloji şirketleri, online pazaryerleri, sosyal medya satışları ve e-tahsilat sistemleri gibi farklı ödeme kanallarından e-ticaret sitesine entegrasyon sağlayabilmektedir.
• Ödeme altyapısı kurulurken siber güvenlik unsurları en üst seviyede tutulmalıdır.