Ödeme
E-ticaret sitelerinde satış sürecinin en kritik noktası ödemelerdir. Ödeme sistemlerindeki eksiklikler, satışları olumsuz etkiler. Online ticaret yapmayı düşünen bir firmanın kuracağı web sitesinde alternatif ödeme sistemlerinin entegre edilmiş olması gerekir. Sanal POS’lar, 3D Secure, havale/EFT, dijital cüzdan gibi farklı ödeme yöntemlerinin entegrasyonu, müşterilere güven ve kullanım kolaylığı sağlayacaktır.
Tek bir ödeme sistemine entegre olunması gereksinimleri karşılamaya yetmeyebilir. Ödeme işlemlerinin kayıt altına alınması, geçmiş işlemlere ulaşılması ve olası problemlerde çözüm üretilmesi ödeme süreçlerinin hassas konularıdır. Bu sebeple iddialı e-ticaret sitelerinin birçok ödeme sistemine entegre olması önerilmektedir. E-ticaret sitesine daha fazla müşteri çekmek ve satışları artırmak için de bir alternatif ödeme ağ geçidi entegrasyonları gerekir.
Online Ödeme Sistemleri
E-ticarette; hız, güven, pratiklik ve kullanılabilirlik esastır. Online satış yapmak isteyen firmalar sanal POS’lardan dijital ödeme alternatiflerine kadar farklı ödeme sistemleri bulundurmalıdır. Bunun için bazı başvuru prosedürleri ve bekleme süreci gerekebilir. Ayrıca, daha kolay ve hızlı entegre edilebilen ücretsiz ödeme sistemleri de bulunmaktadır. Ödeme sistemlerinin onaylanmış güvenlik sertifikasına sahip olmasına dikkat edilmelidir.
Küçük veya yeni kurulan e-ticaret siteleri genelde ilk olarak sanal POS başvurusu yapar. Bunun dışında daha hızlı ve kolay ödeme entegrasyonları da vardır. Farklı e-ticaret sitesi altyapıları için farklı modüllere sahip ödeme sistemleri, e-ticaret siteleri için kolaylık sağlar.
Online Ödeme Sistemlerinden Beklentiler
Ödeme ve satın alma alternatifleri e-ticaret pazarını olağanüstü bir hızla genişletmektedir ve olgunlaştırmaktadır. Online satıcılar, ödeme sistemleri entegrasyonları ile satışlarını artırmaya çalışmaktadır. Bu sebeple başarılı bir e-ticaret satışı için güvenli bir ödeme sistemi entegrasyonu gerekmektedir.
E-ticaret teknolojileri, hem satıcının hem de müşterilerin beklentilerini karşılayabilecek özellikler barındırmalıdır. Ödeme sistemlerinde kullanılan teknoloji, hizmet kalitesi ve ödemelerin zamanında aktarılması gibi özellikler, başlıca beklentilerdir.
Bir ödeme sistemi;
• Müşteri odaklı olmalıdır. Müşterilerin ödemelerini kolaylıkla yapmasını sağlamalıdır.
• E-ticaret sitelerinde alternatif ödeme ağ geçitleri entegre edilmelidir.
• Ödeme ağ geçidi entegrasyonları, işletmenin lansman sürecinden önce faaliyete geçmelidir. Aksi halde fırsat kayıpları yaşanır.
• Gider ve fiyatlandırma alternatifleri, ödeme ağ geçidi entegrasyonu söz konusu olduğunda bir e-ticaret kuruluşu için önemli bileşenlerden bazılarıdır.
• Ödeme sayfası, mobil cihazlarda kullanım sağlayacak şekilde optimize edilmelidir.
• Ödeme sistemleri, e-ticaret firmasının gereksinimlerine ve taleplerine göre özelleştirilebilir olmalıdır.
• Online ödeme sistemleri, herhangi bir banka kartıyla her türlü ödeme için kullanılabilmelidir.
Ödeme Ağ Geçidi Nedir?
Ödeme ağ geçidi, e-ticaret sitesinde ürünü satın alma ve nihai olarak gönderilmesi ile sonuçlanan bir dizi işlemi ifade eder. Web sitesinde alışveriş yapan müşterilerin ödemelerini güvenli bir şekilde yapmasını sağlayan bir hizmettir. Müşterinin kredi kartı bilgilerini, bir kimlik doğrulama hizmeti aracılığıyla web sitesine aktaran sistemdir. Ödeme sürecinin sorunsuz bir şekilde çalışması için bir ağ geçidinin e-ticaret sitesine tam olarak entegre edilmesi gerekir. Entegrasyon doğru kurulmamışsa, müşterileri veya e-ticaret sitesini olumsuz etkileyen durumlarla karşılaşabilir.
Ödeme Ağ Geçidi Entegrasyonu Nasıl Yapılır?
Ödeme ağ geçidi entegrasyonu için ağ geçidine öncelikle bir banka hesabının bağlı olması gerekir. Genellikle "satıcı hesabı" olarak adlandırılan bu banka hesabı, online satış işlemlerinden para kabul etmek için yetkilendirilmelidir. Normal bir banka hesabı ödeme ağ geçidi ile çalışmayabilir. Bu sebeple bir ödeme yöntemini web sitesine başarıyla entegre etmek için bankalarda satıcı hesabı oluşturulması gerekmektedir.
Satıcı hesabının kurulmasının ardından e-ticaret sitesinin satış hedeflerine hizmet edecek doğru bir ödeme ağ geçidi bulunmalıdır. Farklı içerik yönetim sistemleri ve farklı işlevlerle çalışan düzinelerce ödeme ağ geçidi vardır. Siteye entegrasyonu en uygun ödeme ağ geçidi seçilmelidir.
Ödeme ağ geçidi seçiminin ardından belirli bir kurulum süreci takip edilir. Bu bir eklenti olabilir veya eklenti ile birlikte özel bir geliştirme aracı da gerekebilir. Entegrasyon yapıldıktan sonra ağ geçidinin ödemeleri uygun bir şekilde kabul edip etmediği, test ödemeleri yapılarak kontrol edilmelidir. Kontrol aşamasında ağ geçidinin kredi kartı bilgilerini doğru ilettiği veya bilgileri üçüncü taraflara göstermediği incelenmelidir.
Son olarak, gerekli testler tamamlandıktan sonra ödeme ağ geçidi entegrasyonu kullanıma hazır olacaktır. Bu süreçten sonra müşterilerden gelen siparişler oluşturulabilir ve ödemeler kabul edilebilir.